Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

:KATSO VIDEO: KORKEASAAREN MANGUSTILAUMAN ALFAUROS TULI ISÄKSI ENSISILMÄYKSELLÄ

February 19, 2016 by Posted in: Korkeasaari

25015356731_79f201fd5f_z

Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Korkeasaaren pikkumangustilauma on uudistunut. Lauma sai uuden nuoren uroksen Nürnbergin eläintarhasta. Kolme naarasmangustia otti tulokkaan touhukkaasti vastaan. Uusi alfauros kiersi uutta reviiriään haistellen ja naaraat seurasivat urosta vähintään yhtä uteliaina. Vain muutaman tunnin kuluttua yksi naaraista synnytti poikaset pesäkäytävään, joten alle 2-vuotias uros pääsi heti isän rooliin pesän vartiointitehtäviin. Poikasten isä on joku edellisen lauman uroksista. Emoksi tullut naaras ottaa alfanaaraan paikan uudessa laumassa.

 

Pikkumangustien lauma on perhekunta, jota lisääntyvä alfapari johtaa. Korkeasaaren edelliset iäkkäät alfauros ja -naaras lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi. Pariskunnan jälkikasvusta nuoret urokset siirrettiin takatiloihin odottamaan matkaa ranskalaiseen eläintarhaan ja kolme naarasta jäi tarhaan vartomaan uutta sulhoa.

25082309226_7ecac74036_z

Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

 

Nyt Korkeasaaren mangustien perhe-elämä on taas uomissaan. Eläintenhoitajat ovat nähneet poikasia vain vilaukselta, kun aikuiset mangustit ovat kantaneet niitä suussaan. Africasia-talossa odotellaan, että poikaset ryömisivät pesästä näkyville, jolloin niiden lukumäärä saataisiin myös selville. Mangustien puuhia voi seurata suorana ja 24 tunnin tallenteena myös Korkeasaaren verkkosivujen mangustikamerasta.

 

Pikkumangustit elävät Saharan eteläpuolisen Afrikan kuivilla savanneilla ja puoliaavikoilla. Luonnossa suuri osa mangustilauman jälkeläisistä pysyy laumassa lisääntyvän parin apuna kunnes alfanaaras menehtyy. Lauman hajottua uusi lauma muodostuu saman perheen tiineenä olevan naaraan ympärille tai toisten mangustien kanssa.