Kalifornianpyöriäinen kuolemassa sukupuuttoon ihmisen takia

P sinus_wurtz

Kalifornianlahdella elävien viimeisten alle 30 kalifornianpyöriäisen (Phocoena sinus) suojelu uhkaa epäonnistua. Mikäli viimeisiä yksilöitä ei pystytä pelastamaan, koko laji kuolee sukupuuttoon. Syy lajin ahdinkoon on verkkokalastus. Alueella voimassa ollut verkkokalastuskielto päättyy tämän kuun lopussa, mikä uhkaa tappaa viimeisetkin yksilöt.

Kalifornianpyöriäinen on maailman uhanalaisin merinisäkäs. WWF vetoaa nyt Meksikon hallitukseen, jotta pyydysverkot poistetaan ja verkkokalastus kielletään pysyvästi Kalifornianlahdella Meksikossa. Alueella kaksi vuotta voimassa ollut verkkokalastuskielto loppuu parin viikon kuluttua.

Kalifornianpyöriäisten populaatio on vähentynyt 90 prosenttia vuodesta 2011 vuoteen 2016. Suurin syy pyöriäisten kuolemiin on laittomat kalaverkot, joilla salakalastetaan toista äärimmäisen uhanalaista lajia, totoaba-kalaa eli isovelttoa (Totoaba macdonaldi). Kalojen lisäksi verkkoihin hukkuu myös sukupuuton partaalla olevia pyöriäisiä.

Verkoilla kalastettavan isovelton uimarakolla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia vanhoissa kiinalaisissa uskomushoidoissa. Uskomusten takia isovelttoa kalastetaan ja viedään laittomasti Yhdysvaltojen kautta Kiinaan. Viime vuoden kannan laskennan jälkeen ainakin viisi kalifornianpyöriäistä on jo hukkunut kalaverkkoihin. Myös isovelton populaatiot ovat romahtaneet.

”Tie viimeisten pyöriäisten pelastamiseen on selkeä: ensin Meksikon on kiellettävä pysyvästi verkkokalastus alueella ja saatava myös laiton kalastus kuriin. Toiseksi ajelehtimaan jääneet haamuverkot on poistettava merestä ja kolmanneksi paikallisille kalastajille tulee tarjota koulutusta ja vaihtoehtoisia kalastusvälineitä. Tarvitsemme välitöntä yhteistyötä Meksikon, Yhdysvaltojen ja Kiinan viranomaisten kanssa”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Meksiko on ehdottanut, että osa kalifornianpyöriäisistä vangittaisiin kasvatuskeskukseen lajin sukupuuton ehkäisemiseksi.

”Ymmärrämme, että vangitseminen saattaa olla ainoa keino viimeisten pyöriäisten säilyttämiseen. Tekemämme analyysi kuitenkin osoittaa, että vangitsemisessa on suuret riskit viimeisille pyöriäisille. Vangitseminen ei myöskään yksin ratkaise alueen ongelmaa, vaan tarvitsemme sen lisäksi konkreettiset suojelutoimenpiteet sekä lajille että koko Kalifornianlahdelle”, Luukkonen sanoo.

Kalifornianlahti on yksi maailman biologisesti rikkaimpia merialueita. Se on koti lukuisille merkittäville merilajeille sekä tulonlähde puolelle Meksikon kalastajista. Kalifornianlahti on ollut UNESCOn luonnonperintökohde vuodesta 2005. WWF peräänkuuluttaa myös UNESCOn maailmanperintökohdekomiteaa sekä CITES-sopimustahoja vaatimaan Meksikon ja muiden valtioiden hallituksilta nopeita toimia Kalifornianlahden pohjoisosan suojelemiseksi. WWF toivoo, että Suomi UNESCO:n maailmanperintökomitean jäsenenä voi vaikuttaa komiteassa myös kalifornianpyöriäisen suojeluun.

WWF vetoaa Meksikon presidentti Enrique Peña Nietoon kalifornianpyöriäisen suojelemiseksi ja pyytää myös yleisöä allekirjoittamaan vetoomuksen. Vetoomuksen on jo ehtinyt allekirjoittaa yli 64 000 ihmistä maailmanlaajuisesti. Vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä: https://makeyourmark.panda.org/vaquita

WWF:n analyysi “Vanishing vaquita: Saving the world’s most endangered marine mammal” (englanniksi): https://drive.google.com/drive/folders/0B1bnMFutDk_8cmd4UWNyREFkbjA