KORKEASAARESSA MOURUAA UUSI LUMILEOPARDIUROS

Picture by: Annika Sorjonen (2019)rKorkeasaari Zoo

Annika Sorjonen Korkeasaari Zoo

Kissalaaksoon on saapunut uusi tuuheakarvainen täpläturkki – talveen erinomaisesti sopeutunut lumileopardi. 2,5-vuotias kissapeto istuu korkealla tähystyspaikallaan, josta näkyy meren yli Helsingin keskustaan, ja mouruaa usein kuuluvasti iltahämärissä.

 Lumileopardin kutsua kuuntelevat kiinnostuneina parinsadan metrin päässä asuvat 15-vuotiaat lajitoverit, jotka ovat sen isovanhemmat. Eläintarhojen tehtävä on säilyttää laji elinvoimaisena, minkä vuoksi nuorille lumileopardeille etsitään kantakirjasta sopivat puolisot. Tämä uros siirrettiin Ranskasta Mulhousen eläintarhasta Korkeasaareen, samoin kuin sen isä siirrettiin vuonna 2016 Korkeasaaresta Mulhouseen lisääntymään. Kun nuori uros saa aikanaan naaraskaverin, sukupolvien ketju voi jatkua.

Saapumisiltanaan lumileopardi tuotiin Kissalaakson takatiloihin, jossa se uskaltautui lyhyen harkinnan jälkeen jättämään kuljetuslaatikkonsa ja nuuhkimaan uutta kotiaan. Luonteeltaan eläin vaikuttaa rauhalliselta ja reippaalta, mutta uuteen ympäristöön totutellessa se saa halutessaan vetäytyä takatiloihinsa. Eläintenhoitajien mukaan nuori uros muistuttaa ulkonäöltään paljon isäänsä ja isoisäänsä.

Lumileopardi sai nimen Lux

Talviseen Korkeasaareen on rakentumassa valotaidetapahtuma Lux Korkeasaari, jolla kerätään varoja lumileopardien suojeluun. Jokainen tapahtumaan ostettu pääsylippu tukee eurolla Snow Leopard Trustin suojelutyötä lumileopardien elinalueilla. Lumileopardien valoisamman tulevaisuuden toivona myös nuori uros on saanut nimen Lux.

Lumileopardeja hiipii Himalajan vuoristoseuduilla noin 4000-6400. Uhanalaista lajia uhkaa salametsästyksen lisäksi elinalueiden pirstoutuminen, kun ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille.

Snow Leopard Trustin työssä paikalliset yhteisöt osallistuvat lumileopardien suojeluun. Lajin seuranta ja tutkimus ovat tärkeä osa työtä. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisten lumileopardien suojelua vuodesta 2012. Lahjoitetuilla varoilla on hankittu kannanseurannassa tarvittavia gps-pantoja ja tutkittu lumileopardien taudinaiheuttajia.

 Lux Korkeasaari -reitin valot syttyvät joulupäivänä, ja niitä pääsee pidennettyinä ilta-aukioloaikoina ihailemaan aina 8.1.2020 saakka. Korkeasaari on avoinna joka päivä ympäri vuoden.