Maakotkan pesäkamera paljasti uutta tietoa ilmojen kuninkaasta

sll-kotkakamera-2019-lentoon

SLL kotkakamera

Suomen luonnonsuojeluliiton pesäkamera maakotkan pesällä onnistui tänä kesänä välittämään uutta tietoa ilmojen kuninkaan elämästä. Viranomaisten luvalla uhanalaisen lajin pesälle asetettu kamera myös tallensi lopuksi hienon hetken: täysikasvuiseksi varttunut kotkan poikanen lähti heinäkuisena aamuna (27.7.) ensilentoon pesästä. Vajaata viikkoa myöhemmin poikanen vietti vielä yhden yön pesässä.

Uusia havaintoja saatiin kotkan poikasen kyvyistä sekä kotkaemon siivousinnosta. Poikanen oli jo pienenä pitkiä aikoja yksin pesällä ja kykeni varhaisessa vaiheessa itse paloittelemaan saalista.

”Emo kuljettaa jatkuvasti luita ja saalisjätettä pois pesältä. Kotkien saaliita on yleensä tutkittu pesältä kerättyjen jäämien perusteella. Tämä uusi tieto asettaa aiemmat tulokset uuteen valoon”, kertoo ekologi Risto Sulkava.

Yleisö auttoi pesän tarkkailussa verkkolähetyksen välityksellä. Esimerkiksi saalisvalikoimasta saatiin kiinnostavaa tietoa. Yleisin saalis oli metsäjänis, mutta yllättävän runsaita olivat myös kurjen ja laulujoutsenen poikaset, joita tuotiin pesälle useampia. Kurki ja joutsen ovat yleistyneet voimakkaasti parin vuosikymmenen aikana, ja kameran perusteella ne päätyvät yhä useammin maakotkan ruokalistalle. Maakotka on siis sopeutunut muuttuneisiin olosuhteisiin, mikä lupaa hyvää sen tulevaisuudelle. Kotkakamera osoitti yllättäen myös, että poikanen pystyy jo varsin pienenä paloittelemaan saaliita.

Kotkan pesällä koettiin myös jännittäviä vaiheita emojen ollessa välillä pitkiäkin aikoja poissa pesältä.

Kotkan pesä sijaitsi poronhoitoalueen eteläpuolella, mutta sen tarkempaa paikkaa ei ole paljastettu suojelusyistä. Kotkapari rakensi pesänsä Suomen luonnonsuojeluliiton rakentamalle pesäalustalle. Pesäkameran tavoitteena oli antaa uutta tietoa tutkijoille, suojella pesää vahingon teolta ja tarjota elämyksiä luonnonystäville. Kotkakameraa katsottiin yli sata tuhatta kertaa ja katseluajat olivat keskimäärin kymmenisen minuuttia. Suomen lisäksi katsojia oli ainakin 27:ssä maassa.

Kotkakamera sulkeutuu tämän viikon päätteeksi, vaikka kotkat saattavat edelleen käydä käydä satunnaisesti pesässä. Luonnonsuojeluliitto saattaa avata kuvayhteyden ensi vuonna, jos lupa saadaan ja kotkapari jatkaa pesimistään samassa pesässä.

Luonnonsuojeluliitto kiittää yhteistyökumppaneitaan: Lintuvaruste, PHPOY, Pirteä Pässi, Solarvoima ja Suomen Luonto -lehti.

 

https://www.sll.fi/mita-me-teemme/metsat/maakotka/