Oulun yliopisto: SUOMEN KIMALAISILLA EI HÄTÄÄ

2010-04-28_(35)_Erdhummel,_Buff-tailes_bumblebee,_Bombus_terrestris

Maailmalla on vuosien ajan ihmetelty pölyttäjien määrän romahtamista. Erityisesti kimalaisten kannat ovat pienentyneet.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN (International Union of Conservation of Nature) julkaisi huhtikuussa raportin, jonka mukaan lähes puolet Euroopan kimalaislajeista taantuu ja neljännes lajeista on uhanalaisia.

Syynä kimalaiskatoon pidetään ilmastonmuutosta, biologisen monimuotoisuuden vähenemistä, elinympäristöjen pirstoutumista ja torjunta-aineita.

Kesällä 2007 kimalaisten ja ampiaisten määrä romahti huolestuttavasti myös Suomessa. Syyksi arveltiin meille muualta muuttaneiden pörriäisten mukanaan tuomia tauteja.

”Tällä hetkellä Suomen kimalaisilla ei ole hätää”, rauhoittelee intendentti Marko Mutanen Oulun yliopiston biologian laitoksesta.

”Lapissa esiintyy muutamia pohjoisia kimalaislajeja, kuten tundrakimalainen (Bombus hyperboreus), jotka ovat vaarassa hävitä ilmaston lämmetessä.  Meillä on kuitenkin useita runsaslukuisia kimalaislajeja, kuten mantu-, pensas-, pelto- ja kivikkokimalainen, joiden kannat ovat hyvässä kunnossa.”

Oulun seudulla elää viitisentoista kimalaislajia. Hailuodosta löytyy harvinainen sammalkimalainen (B. muscorum), joka on perinnebiotooppien vaatelias, taantunut laji.

Lisää uudesta kimalaistutkimuksesta Oulun yliopistossa