Pihabongauksessa nähtiin ennätysvähän hömötiaisia

Poecile_Montanus_Kittila_20120307

Hömötiainen

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 16. kerran.

Lumisen talven ansiosta keltasirkut olivat tänä vuonna hakeutuneet viime vuosia suuremmin joukoin ruokinnoille: niitä nähtiin nyt suurin määrä vuoden 2015 jälkeen. Pitkään runsastuneita, leudoista talvista hyötyneitä mustarastaita havaittiin joka kolmannella pihalla, vaikka talven marjatilanne oli kehno ja esimerkiksi tilhet ja räkättirastaat lähes kateissa.

Marjalintujen lisäksi kateissa olivat muun muassa urpiaiset ja vihervarpuset, ja huomattavan vähän havaittiin myös punatulkkuja. Erityisen synkältä näyttää metsätiaisten tilanne. Vähenemisen vuoksi erittäin uhanalaiseksi luokiteltu hömötiainen sukelsi uuteen pohjanoteeraukseen, ja töyhtötiainen nousi vain hieman viimevuotisesta aallonpohjasta.

Harvalukuisista lajeista tavanomaista enemmän havaittiin pähkinänakkeleita ja valkoselkätikkoja. Kaakkoisen Suomen ja Ahvenanmaan pesimälinnustoon viime vuosina vakiintuneita pähkinänakkeleita on havaittu runsaammin vain vuonna 2015. Valkoselkätikan havaintomäärät ovat Pihabongauksessa moninkertaistuneet reilun kymmenen vuoden aikana.

Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Alustavat tulokset perustuvat noin 10 000 paikan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on toistaiseksi ilmoitettu havaintoja 102 lintulajista ja noin 400 000 lintuyksilöstä. Harvinaisimmat lajit olivat töyhtökiuru Riihimäellä ja pikkusirkku Isokyrössä.

Havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin 5.2. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi. Tuloksia päivitetään koko ajan BirdLifen verkkosivuille, ja lopullinen yhteenveto julkaistaan helmikuun aikana.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla kerätään tietoa maamme talvilinnuston muutoksista.

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: talltita (hömötiainen), gulsparv (keltasirkku), koltrast (mustarastas), sidensvans (tilhi), björktrast (räkättirastas), gråsiska (urpiainen), grönsiska (vihervarpunen), domherre (punatulkku), tofsmes (töyhtötiainen), nötväcka (pähkinänakkeli), vitryggig haclspett (valkoselkätikka), talgoxe (talitiainen), blåmes (sinitiainen), skata (harakka), tofslärka (töyhtökiuru), dvärgsparv (pikkusirkku)

 

LISÄTIETOJA