Siilit ja matelijat heräsivät, sammakoiden kutu on aluillaan

hedgehog-1546615027ZT6

Viileän ajanjakson jälkeen kevät on palannut takaisin raiteilleen hyvin aurinkoisen ja lämpimän sään saattelemana. Keväässä tapahtuu nyt paljon. Kevätseurannan neljäs havaintoviikonloppu toi runsaasti uusia havaintoja niin kasveista kuin eläimistäkin. Kevät etenee havaintojen perusteella kohti pohjoista.

“Siilit ovat paikoitellen heränneet horroksesta. Viikonloppuna aikaisia siilejä nähtiin liikkeellä muun muassa Jyväskylässä ja Turussa”, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Vilja Tupola kertoo.

Matelijoiden talvihorros on myös päättymässä. Havaintoja on ilmoitettu sisiliskoista, kyistä, rantakäärmeistä ja vaskitsoista.

Sinivuokon kukinta on käynnistynyt kunnolla viime päivinä. Viikonlopun havainnot painottuivat Etelä- ja Lounais-Suomeen. Leskenlehtien kukinta on jo täydessä vauhdissa: niistä on kertynyt runsaasti havaintoja etenkin eteläisestä Suomesta mutta myös Kajaanin seudulta saakka.

Nokkosperhosia on nähty jo ympäri maata. Sitruunaperhosetkin ovat jo lennossa, mutta havainnot painottuvat vielä selvästi eteläiseen Suomeen. Myös seitsenpistepirkosta ja kimalaisesta on saatu havaintoja.

Linnuista västäräkit ovat runsastuneet lyhyessä ajassa. Luonnossa soi nyt lintujen konsertti punakylkirastaiden liityttyä peippojen kuoroon.

“Pääsiäiseksi on luvassa loistavat olosuhteet kevään havainnointiin! Todennäköisesti seuraavaksi runsastuvat hyönteiset, etenkin perhoset ja kimalaiset. Ehkä pian nähdään myös valkovuokkopeite koristamassa maanpintaa tai kuullaan kirjosiepon liverrystä. Sammakoiden kutu on käynnistymässä Etelä-Suomessa”, Tupola sanoo.

Kevätseurantaan odotetaan havaintoja lähiaikoina myös tiiroista. Tiira kuuluu myös Kevätseurannan Veden äärellä -teeman lajeihin. Seuraavaa Kevätseurantaviikonloppua vietetään 27.–28.4. ja silloin kannattaa olla erityisen tarkkana kalojen ja sammakonkudun suhteen matalien rantavesien, purojen ja ojien äärellä.

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9.6. saakka.

Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteilla #kevätseuranta ja #vedenäärellä.

Lisätiedot:

Kevätseurannan nettisivut: www.kevatseuranta.fi

Kevätseurannan havaintolomake: loydos.luomus.fi/forms/kevatseuranta

Lasten tulostettava Kevätseuranta-lomake

Kevätseuranta Facebookissa

Kevätseuranta Instagramissa