Uhanalainen, CITES-suojeltu pikkupanda Tullin kautta Suomeen

11194562_10153216598352225_707396539634055882_o

Kuvassa on pikkupanda veijari Korkeasaaresta

Tulli sai valvottavakseen Opel Zoo –eläintarhasta Saksasta  Ähtärin Eläinpuistoon siirrettävän erittäin uhanalaisen pikkupandan. Pikkupanda saapui 23.6. iltapäivällä Suomeen Helsinki-Vantaan lentoasemalle, josta se kuljetettiin kohti uutta kotiaan.

Aasian uhanalaiseen lajistoon kuuluva pikkupanda kuuluu laajan kansainvälisen CITES*)-ympäristönsuojelusopimuksen piiriin. CITES-sopimus ja EU:n CITES-säädökset sääntelevät erilaisin lupamenettelyin ja täyskielloinkin uhanalaisten eläinten ja kasvien sekä niistä tehtyjen tuotteiden kaupallista tai ei-kaupallista tuontia ja vientiä sekä EU:n sisäisiä siirtoja. Myös siirrot eläintarhojen välillä katsotaan tuonniksi, vienniksi tai siirroksi.

Pikkupandan saapuessa Suomeen Tulli valvoi, että vaaditut CITES-asiakirjat olivat kunnossa. Varsinaisena lupaviranomaisena toimii Suomessa Suomen ympäristökeskus SYKE. Lajin uhanalaisuudesta riippuen lupamenettely kohde- ja lähtömaassa vaihtelee.

Pikkupandan lentokentältä hakenut intendentti Mauno Seppäkoski Ähtärin Eläinpuistosta kertoo, että myöhemmin kesällä Ähtäriin kotiutetaan vielä toinen, Irlannista saapuva pikkupanda.

Kesälomamatkailija — muista harkinta eksoottisten tuliaisten kohdalla

Eläintarhoille eläinten tuonnit ja viennit ja niihin tarvittavat lupienhankinnat ovat rutiinia, mutta myös yksityishenkilöiden on hyvä olla tietoisia CITES-sääntelystä.

Esimerkiksi kesälomamatkalla kannattaa olla tarkkana matkatuomisten valinnassa.  Monet tuotteet, kuten käsilaukut, soittimet, perhot, kosmetiikka ja lääkkeet saattavat sisältää CITES-lajeja. CITES-lajeja ovat esimerkiksi monet simpukat, kotilot, hämähäkit ja kilpikonnat.

Selvitä hankintojen laillisuus ja hanki tarvittavat luvat ennen matkalle lähtöä, tai jos hankittava tuote paikan päällä epäilyttää, jätä kaupat tekemättä.

 

Pikkupanda (Ailurus fulgens) eli kultapanda tai kissakarhu on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji, sukunsa ja heimonsa ainoa nykyisin elävä laji. Pikkupanda on erittäin uhanalainen eläinlaji ja näillä eläintarhojen välisillä siirroilla turvataan pikkupandojen geneettisen perimän säilyminen. Punaturkkista pikkupandaa tavataan luonnonvaraisena ainoastaan Himalajan vuoristossa, jopa 2 200–4 800 metrin korkeudessa aivan eteläisessä Kiinassa ja Pohjois-Myanmarissa. Lajin määrä vähenee vääjäämättä, sillä pikkupandaa uhkaa mm. salametsästys ja luonnollinen eläinympäristö tuhoutuu kaupungistumisen myötä.


Tämän kasvissyöjän pääravintoa ovat bambunversot, mutta ne syövät myös ruohoa, juuria, hedelmiä ja hyönteisiä. Pikkupanda on hämäräajan eläin ja ne elävät yksinään tai pareittain. Naaras synnyttää 1–4 sokeaa poikasta.

Uhanalaisten eläinten siirto eläintarhasta toiseen on laillista, luvanvaraista CITES -tuontia, jota valvoo mm. Suomen tulli, Suomen Riistakeskus ja EVIRA sekä vastaavat tahot lähettävissä maissa. Uudelle tulokkaalle tehdään vielä Ähtärin Eläintarhassa tulotarkastus Mauno Seppäkosken ja eläinlääkäri Tarja Suojarannan toimesta.

*) CITES =  Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna.

Tulli: Uhanalaisten lajien tuonti
SYKE: CITES matkailijoille
SYKE: Uhanalaisten lajien kansainvälinen ja EU:n sisäinen kauppa ja sitä koskevat luvat (CITES)