Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Universität Basel: Maapallon kaikilta mantereilta löytyi kaloja saalistavia hämähäkkejä


dolomedes_facteus_big

 

Kuva: Peter Liley, Moffat Beach, Queensland

Maapallolta on löytynyt monia hämähäkkilajeja, jotka saalistavat ravinnokseen kaloja. Tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan, että kalaa pyytäviä hämähäkkejä on Etelämannerta lukuunottamatta kaikilla maailman mantereilla.

Yleensä hyönteiset ovat hämähäkkien ravintoa. Satunnaiset havainnot kaloja pyytävistä hämähäkeistä innostivat Baselin yliopiston eläintieteilijän Martin Nyffelerin ja Länsi-Australian yliopiston hämähäkkitutkijan Bradley Puseyn jäljittämään kaloja syöviä hämähäkkejä järjestelmällisesti.

Tulokset yllättivät, sillä kalastavien hämähäkkien kirjo oli paljon odotettua laajempi. Niitä löytyi kaikilta mantereilta, paitsi hyiseltä Antarktikselta.

Luonnosta tutkijat löysivät viidestä eri heimosta hämähäkkejä, jotka saalistavat kaloja. Sen lisäksi ainakin kolmen heimon hämähäkit popsivat kaloja laboratorio-oloissa.

Hämähäkkilajeja on kymmeniä tuhansia ja eri heimoja toista sataa.

Kaloja pyytävät hämähäkit ovat yleensä semiakvaattisia lajeja eli ne elävät kosteissa ja märissä paikoissa kuten soilla tai jokien ja lampien reunamilla.

Hämähäkeistä jotkut osaavat kävellä veden pinnalla, uida ja jopa sukeltaa.

Ne pyydystävät usein kaloja, jotka ovat monta kertaa isompia ja painavampia kuin niiden oma ruumis.

Entä miten hämähäkki kalansaaliinsa pyydystää?

Yksi tyypillinen tapa on, että hämähäkki ankkuroi takaraajansa kiveä tai kasvia vasten. Eturaajojaan se kelluttaa pinnalla. Kun pahaa-aavistamaton saalis lipuu raajakatiskaan, hämähäkki puristaa kalan tiukasti otteeseensa, lamauttaa sen voimakkaalla hermostomyrkyllään ja raahaa kuivalle maalle.

Siellä se aloittaa tunteja kestävän prosessin, jonka edetessä se sulattaa kalan myrkkyjensä ja ruuansulatusentsyymiensä avulla itselleen ravinnoksi kelpaavaksi nestemäiseksi hötöksi.

Nyffelerin ja Puseyn mukaan laajalle levinnyt ja monien hämähäkkilajien harjoittama kalanpyynti viittaa siihen, että kalat ovat tärkeä ravintolisä ravintoon useammalla hämähäkkilajille kuin tähän asti on tiedetty.

Tutkimuksen julkaisi PLOS ONE.