Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

PELASTETTU SAIMAANNORPPA SAI KODIN KORKEASAARESTA

January 31, 2020 by Posted in: Korkeasaari

49467391741_27d10d0486_c

Kuvaaja: Mari Lehmonen (2020) Korkeasaari Zoo

Korkeasaaren villieläinsairaalassa kuntoutunut nuori saimaannorppa siirrettiin eilen eläintarhaan väliaikaisiin tiloihin, jotka ovat sen käytössä uuden hyljetarhan valmistumiseen saakka.

Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi Korkeasaarelle poikkeusluvan tämän saimaannorpan pysyvään hallussapitoon. Myönteisen lupapäätöksen perusteina olivat saimaannorpan suojelun, eläintarhan vierailijoiden opetuksen ja lajin tutkimuksen edistäminen sekä saimaannorpalle suunnitellun tarhan rakentaminen.

Korkeasaaren eläintarhan säätiön hallitus teki tällä viikolla päätöksen uuden hyljetarhan rakentamisesta Hylkysaaren salmeen. Tarhassa tulee olemaan norpan käytössä 200 neliömetrin makeavetinen allas sekä 100 neliömetrin maapinta-ala. Hyljetarha valmistuu aikaisintaan loppukesästä.

”Todella hienoa, että voimme tarjota kodin saimaannorpalle. Tämä norppa on lajinsa lähettiläs ja haluamme kerätä varoja suojeluun Saimaalla. Tarhaamisesta saamamme oppi on arvokasta ja voimme antaa asiantuntijaneuvoja loukkaantuneiden luonnonvaraisten norppien hoidossa, sekä mahdollisen Saimaan norppahoitolan suunnittelussa”, iloitsee Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Puumalan Piitsniemestä heinäkuussa huonokuntoisena pelastetun ja Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoidossa reipastuneen nuoren saimaannorpan kohtalona olisi ollut lopetus, ellei sille olisi järjestynyt asianmukaista sijoituspaikkaa eläintarhasta. Varsinais-Suomen ELY-keskus linjasi elokuussa, ettei norppaa voi palauttaa Saimaalle sen luonnonkantaan aiheuttaman mahdollisen tautiriskin vuoksi.

Väliaikainen koti uudessa saukkotarhassa

Norpan hyvinvointi on tärkeää myös ennen hyljetarhan valmistumista. Torstai-iltapäivänä saimaannorppa siirrettiin villieläinsairaalan ulkoaltaasta vastavalmistuneeseen saukkotarhaan, jossa se saa sukellella 17 kuution altaassa ja köllötellä kallioilla. Aiempaa isommassa altaassa myös vedenlaatu pysyy parempana, mikä edistää norpan terveyttä. Tarhan tilapäiseen käyttöön on läänineläinlääkärin lupa.

”Tämä norppa on hyvin utelias ja oppivainen eläin. Uudessa altaassa se nautti päästyään kunnolla uimaan ja sukeltamaan, ja tutki kaikki paikat, joita oli sitä ajatellen tarhaan tehty”, kertoo saimaannorppaa heinäkuusta asti hoitanut Laura Pulli.

Korkeasaaren uusi asukas sai nimen Piitsniemen Topias. Nimi päätettiin löytäjän kanssa norpan löytöpaikan mukaan. Jotta norppa saa rauhassa kotiutua uuteen ympäristöönsä, katselupaikkoja on alkuun rajattu aidoin, joiden takaa eläintarhan kävijät voivat jo tutustua uuteen eläimeen.