Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaressa hoidetut kuutit vapautettiin luontoon

June 25, 2014 by Posted in: HylkeetKorkeasaari

korkeasaari_kuutti

Kuutit vapautettiin merivartioston alukselta Suomenlahdelle. Kuva: Korkeasaari / Mari Lehmonen

Korkeasaaren villieläinsairaalasta vietiin juhannuksen alla kaksi nuorta harmaahyljettä itäiselle Suomenlahdelle luonnonsuojelualueelle. Maalis-huhtikuussa emoistaan eksyneet laihat kuutit hoidettiin villieläinsairaalassa sen kokoisiksi, että ne voivat aloittaa itsenäisen elämän. Uudella kotiluodolla niitä oli vastaanottamassa joukko uteliaasti vedestä kurkistelevia lajitovereita.

Kevään ensimmäinen hoitokuutti saapui 22.3. Kokkolaan kuuluvalta Kälviältä, jossa kuuttikarvainen, vain kymmenkiloinen hylkeenpoikanen oli harhaillut tien varressa kilometrin päässä merestä. Sille jouduttiin aluksi antamaan ravintoa letkun kautta, sillä kuutti ei ymmärtänyt kalan syönnin tärkeyttä.

Espoon Koukkuniemestä löydetty orpo kuutti päätyi villieläinsairaalaan 19.4. pelastuslaitoksen kyydillä. Se oli löydettäessä Kokkolan kuuttia vanhempi, noin kolmiviikkoinen. Reippaiden otteidensa perusteella kuutti oli melko hyväkuntoinen, sillä se ei päästänyt ruokkijoita tarhaansa kolmeen päivään.

Korkeasaari_kuutit_2014

Kokkolasta ja Espoosta löytyneet kuutit harjoittelivat elävien kalojen pyydystämistä ulkoaltaassa. Kuva: Korkeasaari / Anne Hirvonen

Molemmat kuutit pääsivät lopulta ulkoaltaaseen harjoittelemaan elävien kalojen pyydystämistä. Lähtöpäivän punnituksessa nuoret hylkeet olivat jo kolmikymmenkiloisia. Hylkeet kuljetettiin autoteitse vapautusalueen lähistölle, mistä matka jatkui merivartioston aluksella avomerelle. Mereen päässeet nuoret hylkeet kurkistelivat hetken venettä, minkä jälkeen ne katosivat lajitovereidensa pariin.

Kolmea muuta kevään aikana villieläinsairaalaan tuotua kuuttia ei pystytty auttamaan aikuisiksi saakka. Espoosta ja Porvoosta pelastettujen kuuttien kohtaloksi koituivat pahat tulehdukset ja ruokahaluttomuus.