Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

BirdLife Suomi: Tornien taistossa yli 330 tornia ja yli 200 lintulajia

May 3, 2014 by Posted in: Birdlife - SuomiLinnut

tornien-taisto-JS

Kuva: Jan Södersved

BirdLife Suomen Tornien taisto -tapahtuma järjestettiin tänään 21. kerran. Tapahtumaan osallistuttiin noin 330 lintutornissa ympäri maan. Torneissa kävi noin 2 400 ihmistä, ja eniten lajeja (104) havaittiin Porissa Yyterin lietteillä olevasta lintutornista.

Sadan lajin maaginen raja saavutettiin myös Kristiinankaupungin Siipyysssä (103), Porin Leveäkarissa (102) ja Mynämäen Mietoistenlahdella (100). Helsingin Vanhankaupunginlahdella Purolahdella BirdLife Suomen joukkue havaitsi 92 lintulajia. Lapissa eniten lajeja (68) havaittiin Keminmaan Kallinkankaalla.

Aamu oli koko maassa kolea, ja monin paikoin saatiin sadekuuroja. Muuttoa luonnehdittiin monessa paikassa niukaksi. Silti lajeja ilmoitettiin kaikkiaan 207. Näiden joukossa oli monia mielenkiintoisia lajeja, kuten useita muutto-, arosuo- ja haarahaukkoja sekä sitruunavästäräkkejä. Harvinaisimpia lintuja olivat muun muassa ruostepääsky Varkaudessa, amerikantavi Mustasaaressa, ruokosirkkalintu Parikkalassa, sepelsieppo Helsingissä ja keltahemppo Hangossa.

Tornikisaa käytiin nyt neljännen kerran samaan aikaan myös Ruotsissa. Siellä tapahtumaan osallistui 65 tornia, ja eniten lajeja (103) havaittiin Öölannin eteläkärjessä Ottenbyssä.

Tornien taisto on vuodesta 1994 järjestetty leikkimielinen kilpailu, jossa joukkueet pyrkivät havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia lintutornista kahdeksan tunnin aikana. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja kerätään varoja linnustonsuojeluun.

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: pilgrimsfalk (muuttohaukka), brun glada (haarahaukka) stäpphök (arosuohaukka), citronärla (sitruunavästäräkki), rostgumpsvala (ruostepääsky), amerikansk kricka (amerikantavi), vassångare (ruokosirkkalintu), halsbandsflugsnappare (sepelsieppo), gulhämpling (keltahemppo)

LISÄTIETOJA: