Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

BirdLife Suomi: Kurkimuuton Suomen ennätys laskettiin Sauvossa

September 25, 2014 by Posted in: Birdlife - SuomiLinnut

kurjet_petri-vainio

 

Kuvaaja Petri Vainio

Varsinais-Suomessa Sauvossa sijaitsevasta Maalun näkötornista laskettiin tämän viikon tiistaina kaikkiaan 23 329 etelään muuttavaa kurkea 316 eri parvessa. Kyseessä on suurin Suomessa yhdessä paikassa yhtenä päivänä havaittu kurkimuutto. Edellinen ennätys, 21 805 kurkea, oli laskettu syyskuussa 2007 Turussa.

– Oli se vaan hienon näköistä, kun pohjoisella taivaalla oli enimmillään tulossa kymmeniä parvia samanaikaisesti, kuvailee Peter Uppstu vilkkaimpien hetkien tunnelmaa. Muuttoa olivat havainnoimassa Uppstun lisäksi lintuharrastajat Markus Ahola, Jouko Lundén ja Tarja Pajari.

Kurkimuutto käynnistyi maanantaina voimistuneen pohjoisvirtauksen myötä. Suuria määriä kurkia lähti tuolloin muutolle sekä Oulun että Vaasan seudun peltoalueilta, ja lintuja saapui todennäköisesti myös Ruotsista Merenkurkun yli. Osa kurjista jäi luultavasti yöpymään eteläiseen Suomeen, mutta äänihavaintojen perusteella lintuja muutti myös läpi yön. Tiistaiaamuna suuria parvia oli Sauvossa liikkeellä jo aamuhämärissä.

Suomessa arvioidaan olevan 30 000–40 000 kurkiparia. Kanta on moninkertaistunut viime vuosikymmeninä ja kasvaa edelleen nopeasti. Vielä 1990-luvulla yhdestä paikasta havaitut syksyiset kurkimuutot jäivät parhaimmillaankin pariin tuhanteen lintuun.

Suomalaiset kurjet talvehtivat pääosin Pohjois-Afrikassa, jonne ne muuttavat itäisen Euroopan yli. Osa viettää talvensa eteläisessä Euroopassa, kuten Serbiassa ja Espanjassa.

Suomalaisten kurkien muuttoreitit: www.satelliittikurjet.fi