:KATSO VIDEO: Perheen jännitetty jälleennäkeminen: Korkeasaaren urosleijona osoittautui kelpo isäksi

2014-11-06 20_35_04-Korkeasaari

 

Korkeasaaren urosleijona komentaa pennut syrjään ruokailun ja nokkaunien ajaksi. Kuvaaja: MARI LEHMONEN, KORKEASAAREN ELÄINTARHA

Korkeasaaren aasianleijonat ovat päässeet takaisin yhteiseen tarhaan. Leijonaemo on hoitanut kolmea naaraspentua niiden syntymästä saakka omassa tarhassaan ja sitä on totutettu vähitellen urosleijonan läsnäoloon. Nyt lauma toimii jälleen kuin yhtenä perheenä. Uros on ottanut paikkansa lauman puolustajana ja emo luottaa pentunsa sen hoitoon.

Pentuja uusi leikkitoveri kiinnostaa suunnattomasti. Seitsemän kuukauden ikäisinä ne harjoittelevat leijonan tavoille painien, väijyen ja kiipeillen. Meno tarhassa on vauhdikasta, kun emo ja uros juoksevat vuorotellen karkuun lähes kolmekymmenkiloiset rasavillit perässään. Uros antaa pentujen kiipeillä selässään, mutta komentaa niitä kauemmas ruokailun tai nokosten ajaksi. Lauman vanhan naaraan on nähty opettavan pennuille saalistustaitoja.

Urosleijona on ollut aiemminkin hyvä isä pennuilleen. Se kuuluttaa lauman reviiriä kumeilla bassokarjahduksillaan, merkitsee rajat virtsallaan ja pitää valppaasti silmällä mahdollisia uhkia. Naarasleijonalle pennut ovat ensimmäiset ja tässä uudessa tilanteessa sen suhtautumista urokseen jännitettiin, mutta yhdistäminen sujui ilman rähinöitä.

Erittäin uhanalaiseen leijonan alalajiin kuuluvat pennut saavat aikuistuttuaan uuden kodin toisesta eläintarhasta. Naaraspuoliset sisarukset matkustavat usein samaan paikkaan jatkamaan sukuaan. Aasianleijonia elää Luoteis-Intiassa vain noin 350 yksilöä ja eläintarhojen aasianleijonakantaa pyritään kasvattamaan turvaksi alalajin säilymiselle.

Lue lisää aasianleijonista.