Ranuan eläinpuistoon syntyi ahman pentuja

Khurma-ahma ja yksi pennuista_kuvaaja Merja Pyykkönen

Helmikuussa ahmanaaras Khurma vetäytyi piilottelemaan pesäänsä. Muutaman viikon tiiviin pesässä pysyttelyn jälkeen Khurma alkoi ulkoilla enemmän ja käytti paljon aikaa ruoan piilotteluun, mutta vietti edelleen runsaasti aikaa pesässä.  Viime viikolla iltahämärän turvin Khurma toi kolme pikkuahmaa tutustumaan pesän ulkopuoliseen maailmaan. Pentutarkastuksessa todettiin, että Khurma on pyöräyttänyt kaksi suloista ja pippurista tyttöpentua sekä yhden sisariaan selvästi suuremman pojan.

Julle ahma_kuvaaja Merja Pyykkönen

Pikkuahmat ovat hyvin syöneitä ja reippaita, ja niillä on nyt ikää noin 2 kuukautta. Ne viettävät vielä suuren osan ajasta pesässä, mutta ulkoilevat ajoittain emon valvonnassa. Kevään edetessä niiden liikkuminen muuttuu nopeasti varmemmaksi, ja ne alkavat viettämään enemmän aikaa ulkoaitauksessa. Pentujen isä Julle on omassa aitauksessaan, ja ottaa isäksi tulon varsin rennosti.

”Ahmanpentujen syntymä on meille suuri ilon aihe ja onnistuminen, sillä ahmojen lisääntyminen tarhaoloissa on usein haasteellista. Ahmamme kuuluvat Euroopan eläintarha- ja akvaarioyhdistyksen eli EAZAn tarhasuojeluohjelmaa (EEP ohjelma), jonka keskeinen tavoite on ylläpitää pitkällä aikavälillä sopivan kokoista, geneettisesti riittävän monipuolista ja elinkykyistä populaatiota. Meidän pariskuntamme pentuja on odotettu kovasti, sillä ne ovat geneettisesti erityisen arvokkaita – ja ennen kaikkea ahmanpentujen kasvun seuraaminen on antoisaa niin ahmaemolle, meille työntekijöille kuin vierailijoillemmekin” kertoo Heini Niinimäki, Ranuan eläinpuiston intendentti.

Tänä keväänä ja kesänä kannattaakin ehdottomasti tulla tutustumaan pentuihimme. Varaa aikaa ahma-aitauksella pysähtymiseen, mutta malta seurata eläinten elämää rauhallisesti. Tällöin sinulla on parhaat mahdollisuudet nähdä pennut telmimässä!