:VIDEO: AMURINTIIKEREILLÄ YLLÄTYSKOLMOSET KORKEASAARESSA

26629732374_080ccf2398_z

Kuvaaja: Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Korkeasaaressa seurataan jännityksellä amurintiikerin pesäkameran kuvaa. Pesäluolan hämärässä ryömii kolme pentua, joita 3-vuotias, vasta sukukypsyyden saavuttanut tiikeriemo imettää ja hoivaa. Ensisynnyttäjien pentueilla on pienemmät selviytymismahdollisuudet, mutta tiikerinpennut ovat jo ohittaneet kriittisimmän ikävaiheen ja ovat nyt kahden viikon ikäisiä. Edellisen kerran Korkeasaaressa oli tiikeripentue 18 vuotta sitten.

Tiikerinaaraan pyöristynyt vatsa oli pistetty merkille eläintenhoidossa ja arvio mahdollisten pentujen syntymisajasta piti kutinsa viikon tarkkuudella. Muutamaa tuntia ennen synnytystä emo peuhasi pesän pahnat uusiksi, eikä sillä ollut ruokahalua. Levoton emo rauhoittui saatuaan kaikki pennut maailmaan. Tiikerinpesän lähistö on rauhoitettu, sillä pennut pysyvät pesässä vielä useita viikkoja.

Korkeasaareen on toivottu lisääntyvää tiikeriparia on jo pitkään. Sellainen saatiin, kun amurintiikereiden kansainvälisen suojeluohjelman koordinaattori valitsi Suomeen Leipzigin eläintarhassa syntyneen uroksen ja ruotsalaisessa Nordens Arkissa syntyneen naaraan, jotka muuttivat uuteen kotiinsa 1,5-vuotiaina. Nuori tiikeripari on viettänyt aikaa yhdessä viime syksystä saakka.

Amurintiikeri on erittäin uhanalainen tiikerin alalaji, jota elää Venäjän Kaukoidässä noin 500 yksilöä. Suurimpia uhkia ovat salametsästys ja elinalueiden rajallisuus. Korkeasaari on tukenut amurintiikerin suojelua sen omilla elinalueilla vuodesta 1998 ja on suurin yksittäinen Amur Tiger and Leopard Alliancen kenttäprojektien rahoittaja.